В исторически план, тайландските билкари и въобще Традиционната Тайландска Медицина са тясно свързани с Аюрведа или т.нар. „Наука за живота” – една от най-известните азиатски лечебни системи!

При Аюрведа заболяването на човешкото тяло се счита като дисбаланс на 4 елемента в човешкото тяло – огън, земя, вода и въздух. Според Аюрведа, за да бъдем отново здрави, трябва да възстановим хармонията в тялото си

чрез подходяща диета, начин на живот и поведение! Към билколечението се включва дори и Тайландската Кухня, известна със своите аромати, ползвани при самото лечение и краен ефект върху организма ни.

Тайландските билки са част от една култура на изцеление, практикувана и съхранена през вековете в традиционната медицина в училища, будистки манастири и селски къщи в цял Тайланд. Много древни билкови традиции продължават да се практикуват в Тайланди до днес, а някои от тях вече са били признати от Министерството на народното здраве, като важен аспект на националната система на здравеопазване в страната на усмивките. Както и в Аюрведа, диагностиката и лечението в Thai билколечението се основава на познаване на елементите, споменати по-горе!

Билковата медицина е част и от алтернативната медицина, изповядвана не само в Тайланд, но и в цяла Азия! Алтернативната медицина се класифицира в 3 направления - балансиращи елементи на тялото, привеждане на структурата на тялото, и балансиране на връзката между тялото и ума. Първата категория, балансиране елементи, включва такива терапии като билки, хомеопатия, макробиотици, мегавитамини и детоксикация. Във втората категория, балансиране спрямо дължината на тялото, включва масаж, йога, упражнения и хидротерапия. И последната категория, намирането на баланс между ума и тялото, включва терапии като акупунктура, рефлексология, ароматерапия и музикотерапия.

Хомеопатията като билково лечение - Хомеопатията е допълнително лечение на заболяване, при което на пациента се дават лекарства от природата, които в по-големи дози ще произвеждат симптоми на самото заболяване. Принципът е същият като при ваксините. Тази терапия работи за изграждане на имунитет на дадено лице, с цел облекчаване на специфични симптоми. Той е отличен за лечение на алергии и астма. Има много книги, лежейки на добродетелите на макробиотиците, които произтичат от много строга вегетарианска диета на органични зърнени култури, семена, плодове, и зеленчуци. Много хора, страдащи от рак, както и храносмилателни заболявания са открили този вид лечение, като системите за диета на баланс на тялото в зависимост от вида на консумираната храна.

Мегавитамин терапията – за никого не е тайна, че приеманите витамини и минерали са от съществено значение за доброто ни здраве. Хранителните добавки в този и всеки друг случай не се взимат хаотично, а с ясна идея за дневното им разпределение в организма ни.


 

Тайландската Билкова Медицина е едно от петте разклонения на Традиционната Тайландска Медицина!

Лекарствените билки се класифицират по три начина, в зависимост от тяхното приложение – вътрешно, външно или чрез вдишване! Голяма част от билките покриват по 2 или 3 приложения!

Плодовете на някои билки могат да послужат за освежаваща и тонизираща напитка, докато други части на растението предлагат ефективни методи за лечение на кожата, тялото и косата!

Някои от по известните тайландски билки са:

- Aloe Vera (Wan Hang Jorakhe) / Алое Вера – гелът, който се отделя от растението съдържа голямо количество Витамин Е! Отличен лек за всякакъ вид изгаряния, суха и лющеща се кожа!

- Basil (Horapha) / Босилек – Работи чудесно срещу изтощение и освежаване на сетивата!

- Camphor (Kalabun) / Камфор – облекчвава симптомите на настинка, има хладно и освежаващо действие, листата се използват в парни бани!

- Cassumunar (Phlai) / вид Джинджифил – прилага се като компрес за облекчаване на болка и намаляване на подуване. Маслото му намира приложение в ароматерапията като балсам!

- Jasmine (Mali) / Жасмин – успокояващ аромат за чай!

- Lemon Grass (Takhrai) / Лимонова трева – след изтискване на сока от стеблата се използва за лечение на пърхот и стимулира растежа на косата!

- Lime (Manao) / Зелен лимон – сокът лекува кожни инфекции и акне!

- Loofa / Dried Gourd (Buap) – отлична ексфолираща гъба!

- Mangosteen (Mangkut) / Манго – след кипването на корите му във вода, течността се прилага върху кожата за лечение на инфекции и премахване на тъмните лицеви белези!

- Red Lime (Nam Pun Sai) / Червен лимон – ползва се при производство на дезодоранти и за облекчаване на възпаления!

- Rice (Khao) / Ориз – освен, че е основна тайландска храна за диета, прави чудесен естествен пилинг на тялото, когато е сух и без топлинна обработка!

- Sea Salt (Kluea) / Морска сол – друг много ефективен метод за пилинг на тялото, особено когато е смесен с етерични масла!

- Sesame (Nga) / Сусам – маслото му е отличен овлажнител за кожата!

- Coconut (Maphrao) / Кокос – маслото му омекотява и възстановява увредена коса!

- Frangipani (Lanthom) – сладкият му аромат се използва като освежител на въздуха!

- Guava (Farang) / Гуава – след кипване, листата му се използват за гаргара за освежаване на дъха!

- Gourd Leaf (Bai Buap) / Тиква - овлажняващо свойство и за успкоение на раздразнения!

- Kaffir (Makrut) – сокът му е отлично средство за лекуване на пърхота, стимулира растежа на косата! След прилагането му, 3 минути по-късно задължително изплакване с чиста вода!

- Menthol (Pimsen) / Ментол – облекчава симптомите на настинка при кашлица!

- Mint (Saranae) / Мента – за нуждите на ароматерапията и за чай!

- Papaya (Malako) / Папая – чудесен ексфолиант при лечение на тялото!

- Pineapple (Sapparot) / Ананас – плодът се втрива в кожата и почиства лицето, следва изплакване с вода!

- Tamarind (Makham) – плодовете почистват и подхранват кожата, прилага се и като паста!

- Thai Copper Pod / Cassod (Khilek) – варенето на листата служи за лечение на пърхот и помага за растежа на косата!

- Tumeric (Khamin) – смлян и смесен праха помага срещу обриви!

- White Turnip (Hua Phakkat) – за премахване на лунички!

- Tongkat Ali / Eurycoma longifolia - традиционно използван за антималарийно, като афродизиак, антидиабетно и антимикробно!

Тайландската Билкова Медицина е най-съвременното решение за лечение на мъжката импотентност - Стрес, тревожност и депресия, свързани с работата или социалния ни живот, водят до здравни и семейни проблеми, а резултата от всичко това да е еректилна дисфункция при мъжете. Според статистически данни, събрани в цял свят, мъжете на възраст между 30-60 са засегнати от еректилна дисфункция. Тя предизвиква цялостни и различни психологически усложнения при мъжете за цял живот. Лекарите обичайно предписват много лекарства, които помагат за увеличаване на кръвоносните съдове, но страничните им ефекти преобладават - зачервяване, главоболие, нарушено храносмилане, промени в зрителната способност, и т.н. В резултат на това, билковите лекарства станаха настоящата алтернатива за лечението на мъжката импотентност.

Билковата Медицина се развива глобално и много често в Хранителните Добавки вече наблюдаваме комбинации от билки, произхода на които стеснява още повече границите между континентите, а резултата е ясен...по-добро здраве и хармония в тялото и взаимоотношенията ни!